joi, iunie 19, 2008

Tra la la la....

..tra la la la la.. apoi...mamutza .. nu era femeie inalta, da' era focoasa.S-o maritat tanara..ca asa erau vremurile...rochia de mireasa, roz..si-o luat-o de la Herta...pantofii erau maro.. cu o panglica in stanga.Amu tatautza.. nush dac-o iubit-o . da' avea oleaca de avere..alta moda a vremurilor... O luat-o sambata...Pentru sat.. trebuia sa para ca o furat-o(ca-i in limba dupa ea)...tot un obicei.
Tzatza Catinca...stia obiceiurile...era un fel de.. moasa comunala, bucatareasa pentru botez, nunti si inmormantari. facea o paine ca de chiatra...da' numai de manutza ei trebuia sa fie facuta la aste ocazii...Galuste nu facea bune...da' erau cautate. Punea crupe ca orezu' era nestiut in noua sute sapte-atunci s-o nascut mamutza...tot sambata...cum s-o si maritat. Nu-mi aduc aminte, eram micutza,..da' parca tot sambata o si murit...mamutza era omul sambetei. Se imbata da' numai cu tanti Valeria!
MAma Nuta.. nu prea beE, era muiere serioasa, cu barbat rau si aspru.
Mamutza pleca diminecioara.. tiptil.. pe cararea la Irimeanca...la Valeria. Valeria statea in padure...era nevasta lu' Titzu,mezinu' si slabiciunea lu' mamutza.
Titzu.. era mai mereu plecat...Daca nu ara campu'.. era la cucoane...le taia lemne, le aducea apa, le.. ducea sau nu.. le.. cosea tivurile la rochii...sau le aducea de la felceru' Rusu praf de pus pe bube(bube de la mugegaiuri si noroi), aveau bube, da, ca munceau nu stau sa beE.. ca altele.
Cand ajungea mamutza la Valeria.. era 8 dimineata.
"- Buna dimineata, tzatza Leostina!" saluta mamutza si in stanga si in dreapta.
Leostina.. venea de la nor-sa...ea bause tuicutza de dimineata.. dupa ce i-o dus lu maria(nor-sa) o ulcica cu lapte. Tinea vaca, de, fimeile gospodine munceau.. nu ca altele care BeEau dis-de-dimineciora.
Avea un mers ager..mamutza. era dreapta ca lumanarea desi ii albise parul..o fost iubareata.. si asta se vedea si dupa strunga..sau pastrunga din ceea ce-au fost candva dintii ei purta o macleta subtire vara.. si un tulpan iarna...avea parul frumos, bogat prins in spelci facute de tatutza cand traia.. sau de ea..mai apoi;lua o sarma alba, de aluminiu.. si o indoia ca pe clama, o prindea in par.. netezea cu degetele.. se oglindea un chic in stecla de oloi de pe masa, zambea si gata.. era faina.
Era mereu curata. Avea un singur sopon.. care mirosea a..mamutza...Amu, cu stiinta vremii.. as putea spune ca a glicerina. Da' nush ce glicerina era pe vremea aia.. ca mirosea asa fain.. ca mamutza. Aaaa sa mor.. si sopon cu asa glicerina.. nu mai vaz.
Purta pantofi de piele neagra, cred ca era urmatoare pereche dupa cei maro..de mireaasa. Ii dadea cu crema neagra, ii usca..apoi cu o perie freca pana isi zarea sprancenele arcuite in ei...mai stuchea cateodata... sa capete luciu convingator si iara.. frecus, alunecush...N-aveau tocuri pantofii ei, da' ii veneau bine.
Când era sarbatoare, isi vizita surorile, o avut un cârd. S-o maritat toate pana la urma.. ca o avut tatutzu batran avere ..
Măş' Maria...era urata ca o ghionoaie...inalta si uscata.. ziceai ca .. era sacagiul lumii..avea pe ţaţa Leana.. un munte de om.. schioapa.. Era frumoasa ţaţa Ileana.. ca jurai ca-i furata de la tziganii costorari, aia care fac copii blonJI...era grasa.. si mergea ca o mare revărsânda. Se spunea despre ea..c-ar fi fost zaluda in tinereti...o facut copchil de fata mare.. si i-o facut felu' . Da' astea-s legende, eu nu creZ! AuzI?Sa-l gatuie si sa-l puna in horn ! Doamnee!!!!
Dup ce au trecut 40 ani de la intamplare, măş' Ileana, ramasa far' măş' Maria...o uitat ca o preacurvit in tinerete, ca asa e la tara, femeile muncesc, nu tin minte...si s-a facut preacucernica.. facea prescurili la popa...ca era batrana cat muntii Dobrogei si nu s-a mai atins de fusta ei decat vantul.. si ala.. cand era furtuna ...

Un comentariu:

Anonim spunea...

frumos, frumos, iti trebuie ceva imaginatie si vocabularul timpului...

 

blogger templates | Make Money Online